Terug naar grafiek

“Toen ik een studie ging kiezen speelde baangarantie een belangrijke rol.”

Toen ik een studie ging kiezen speelde baangarantie een belangrijke rol. Zoals ik nu ben en tegen de wereld aan kijk, had ik op mijn twintigste niet voor bestuurskunde gekozen. Dan was ik liberal arts and sciences gaan studeren of iets met technologie.

Dan had ik me veel breder georiënteerd en ontwikkeld. Ik zie ook steeds minder de correlatie tussen wat je studeert en dat wat je later gaat doen.

Ik zit nu nog in de transitie tussen studeren en toetreden tot de arbeidsmarkt. Dus alles staat nog open. Ik wil de aankomende drie jaar gebruiken om me te oriënteren en mijn draai te vinden op de arbeidsmarkt. Daarna hoop ik gerichte carrièrekeuzes te kunnen maken. Nu ligt de wereld voor me open en wil ik mezelf niet beperken.

Aan het begin van mijn studententijd dacht ik: ik moet een goede baan hebben met vastigheid en zekerheid. Achteraf realiseer ik me dat de behoefte die ik toen had sterk waren ingegeven door de behoefte van mensen in mijn omgeving. Nu vind ik de deugd van het tijdelijke prima. Ik vind het fijn om twee jaar ergens mee bezig te zijn en dan weer een andere kans te grijpen. Ik heb inmiddels genoeg zelfvertrouwen ontwikkeld dat ik niet ineens in een zwart gat val een ineens zonder werk zit. Ik vind wel werk.

 

Meer cijfers en informatie over de keuzes die twintigers maken vind je in het artikel “Het dynamische leven van twintigers”.