“Ik ging uit huis toen ik 20 was.”

Ik ging uit huis toen ik 20 was. Mijn situatie was anders dan normaal, want voordat ik het ouderlijk huis verliet, had mijn vader dat al gedaan.

Hij ging bij zijn vriendin wonen waardoor ik twee jaar met mijn broertje heb gewoond. Wij vonden dat wel prima en mijn vader kwam regelmatig langs dus alles ging z’n gangetje. Toen ik 20 was ben ik naar Rotterdam verhuisd.

Ik ging daar studeren. Daarnaast wilde ik ook wel het huis uit. Ik wilde gewoon op kamers. Dat je gewoon lekker alles zelf kan beslissen. En ik denk wel achteraf gezien dat mijn beeld een beetje onrealistisch was want je moet natuurlijk ook gewoon hard studeren. Na drie jaar in een studentenhuis in Rotterdam gewoond te hebben, ben ik naar een studentenhuis in Utrecht verhuisd. Ook weer typisch een studentenhuis, waar de hele tijd mijn kleren ongevraagd geleend werden en mijn eten door anderen werd opgegeten. Daar werd ik gek van. Ja, ik was toen wel een beetje klaar met het studentenhuis wonen. Toen ben ik na twee jaar naar een huis gegaan waar het er meer volwassen aan toe ging.

Meer cijfers en informatie over de keuzes die twintigers maken vind je in het artikel “Het dynamische leven van twintigers”.